WOONHUIS TE ZEVENHUIZEN

Voor een echtpaar dat in Zevenhuizen wilde gaan wonen, hebben wij een ontwerp voor een duurzame villa gemaakt. De begane grond bestaat uit een open plattegrond met een aaneenschakeling van keuken, eetkamer en woonkamer. Deze muzikale familie zocht ook een plek voor hun piano en hun schilderijen.

Aan de voorzijde, de noordzijde, bevindt zich een dijk en een drukke weg. Vanwege deze gegevens hebben wij de voorzijde geslotener gemaakt, zodat een barrière voor het inkomende geluid ontstaat. Door deze barrière wordt tevens het zicht belemmerd en ontstaat meer vrijheid naar de achterzijde. Bovendien zorgt een meer gesloten noordzijde voor minder energieverlies tijdens koude perioden, doordat de koude noordenwind beter wordt buitengesloten.

Om optimaal van het licht te genieten, hebben wij een serre-achtige woonkamer en eetkamer voorgesteld. Als ode naar de omgeving die uit kassen bestaat, hebben wij de serre uitgevoerd met een gerecyclede kap van een kas. Ook de lichtwering hebben wij uit de kassenbouw opgepikt zodat te allen tijde het huis kan worden verduisterd.

De verdieping bestaat uit drie slaapkamers en een badkamer. Het dak is voorzien van zonnepanelen voor de energie-opwekking.
Uit grondonderzoeken bleek dat de grond licht vervuild was. Ook vanwege de hoge stand van het grondwater en de mogelijkheid van overstroming in de toekomst, hebben wij voorgesteld het perceel op te hogen. Hierdoor ontstaat een terp waarbij de woning “future proof” is.