1. Concept energie neutrale woning

Concept-energie-neutraal-1zelfbouw-kavel-utrecht-concept-klimaat-ararch


2. Plattegronden

plattegrond


3. Modellen

zelfbouw-kavel-utrecht-tumbzelfbouw-kavel-utrecht-voorgevel-ararchzelfbouw-kavel-utrecht-achtergevel-ararch

4. Informatie

Het uitgangspunt voor het ontwerp voor een zelfbouwkavel te Utrecht was een woning te ontwerpen welke in zijn energiebehoefte zelfstandig kan zijn. Elektriciteit, het opwarmen van water en het recyclen van warme lucht en water zijn de leidende ingrediënten. Voor de opdrachtgever was het belangrijk dat er een aparte kantoorruimte aanwezig was. Dit is opgelost door een scheiding in voor- en achterhuis te maken. Het voorhuis herbergt de entree en de kantoorruimte terwijl het achterhuis als woonhuis functioneert.

 

Locatie.

 

Het kavel ligt op een voormalig industrieterrein. Een aantal historische elementen als loodsen zijn behouden gebleven en hebben een maatschappelijke functie voor de wijk en deelgemeente gekregen.

 

Achterhuis

 

Het concept van het achterhuis voor de vorm en indeling gaat uit van het zelfstandig zijn in energiebehoefte. Het dakvlak is 35 graden naar het zuiden gericht om optimaal gebruik te maken van invallende zonnestralen om energie op te wekken door zonnepanelen. In het interieur is rekening gehouden met grote vides die niet alleen een ruimtelijk effect geven, ze zijn juist bedoeld de luchtcirculatie te bevorderen. Zo zal de warme lucht stijgen en opgevangen worden in het hoogste punt van de kap. De warmte wordt uit de lucht gehaald waarna deze hergebruikt direct gebruikt of opgeslagen in de grond wordt. Aangezien een grond bron waar warmte opgeslagen kan worden voor de gehele omgeving geslagen is, wordt het rendabel om hiervan gebruik te maken.

 

De slaapkamers, badkamers en toiletten op de verdieping liggen als een cocon in het huis. Door de openingen in de vloeren zal warmte opstijgen en de ruimtes op de verdiepingen verwarmen. Het principe van een thermosfles waarbij de ruimte tussen de dubbele schil wordt verwarmt, wordt hier gebruikt. Verwarm de tussenruimte en de binnenruimte blijft op temperatuur.

 

De voorgevel is nagenoeg op het zuiden gericht. Door grote glasvlakken te maken kan de zon de woning opwarmen. Bij een teveel aan warmte kunnen ventilatie openingen open worden gezet om de overtollige warmte weg te ventileren. De warmte wordt niet alleen gebruikt voor opwarming van de woning, deze wordt ook opgeslagen voor later gebruik zoals hierboven beschreven.

 

De noordgevel heeft kleinere openingen om de woning beter te isoleren. De dakverdieping heeft een dakterras. Het dak is bekleed met zonnepanelen die in de elektriciteit voorziening voldoen. Ook heeft het dak verschillende daklichten om de woning van extra licht te voorzien. Het trappenhuis met overlopen worden hierdoor prettig en natuurlijk aangelicht. Het ruimtelijk effect wordt door het aanlichten aangenamer.

 

Voorhuis

 

De entree van het voorhuis bestaat uit een afsluitbare carport waar eventueel een extra auto geparkeerd kan worden. De entree van het voorhuis is bereikbaar via de carport. De keuze bestaat om direct naar het achterhuis door te lopen of het voorhuis te betreden.

 

Op de begane grond van het voorhuis bevindt zich een ontvangst ruimte, een garderobe en de meterkast. De trap leidt naar de eerste verdieping waar zich een kantoorruimte bevindt. De kantoorruimte heeft grote lichtopeningen om van natuurlijk daglicht voorzien te zijn.

 

In zijn energiehuishouding maakt het voorhuis gebruik van de faciliteiten van het achterhuis. Zo wordt warmte en elektriciteit van het achterhuis naar het voorhuis getransporteerd.

 

Materiaalgebruik

 

Gekozen is om zowel het voorhuis als het achterhuis te bekleden met duurzaam verkregen houten singles. Om een goede beëindiging bij de omrandingen van de glas- en deurpartijen te krijgen, is gekozen voor gerecycled Corten stalen bekleding. Ook de toeganspui ter plaatsen van de carport is van dit materiaal gemaakt.

 

In het interieur is veelvuldig van gelaagd glas gebruik gemaakt. Zo zijn de slaapkamers omgeven met glas. Omdat het een dun maar stevig materiaal materiaal is, kan het warmte van de overloop makkelijk transporteren. In de voorslaapkamers is een mogelijkheid geboden om de voorkant open te zetten om te ventileren. De achterkamers zijn aan de achtergevel gelegen en worden geventileerd door een raam open te zetten.

 

De wanden van de begane grond en het trappenhuis zijn als verwijzing naar de locatie bekleed met baksteen. Hierdoor krijgt de woning een industrieel uiterlijk.