VERBOUWING TE DELFT

De eerste vraag bij deze opdracht was om met een beperkt budget een herindeling van het appartement te maken, mogelijk met een kleine uitbreiding. Uiteindelijk is het gehele appartement op de schop gegaan om zo een flexibele indeling te krijgen waarbij de familie samen met overkomende loges het appartement kunnen gebruiken.

Dit van origine Australisch echtpaar, gingen bijna met pensioen en wilde meer in hun appartement in Delft verblijven. Omdat zij af en toe kennissen over kregen vanuit heel de wereld, was een voorwaarde dat het appartement flexibel gebruikt kon worden. In het ontwerp hebben wij een flexibel opbergbaar wandsysteem geïntroduceerd zodat het appartement gescheiden kan worden in een leefgedeelte voor de eigenaars en de gasten.

Beide zijn zeer gehecht aan hun tuin op het zuiden. In het ontwerp hebben wij dan ook een open tuinkamer voorgesteld. Dit door veel te openen deuren en zicht naar de achterzijde te introduceren. Hierdoor vervaagt bijna de barrière tussen het woongedeelte en de tuin.

Tevens is een flexibel gebruik van de badkamer voorgesteld. Omdat de vierkante meters beperkt waren in het appartement, is 1 badkamer voorgesteld. Een zijde grenst aan de slaapkamer van het echtpaar en de andere zijde grenst aan de woonkamer. In het geval dat een gast over is, kan de flexibele wand uit de weggewerkte kasten getrokken worden waardoor een gedeelte van de woonkamer veranderd in een gastenverblijf. Het gastenverblijf grenst dan aan de andere zijde van de badkamer. Door de deuren van de badkamer aan de binnenzijde afsluitbaar te maken, kan om de beurt de badkamer gebruikt worden.

Het appartement wordt nog steeds met veel plezier als vaste woning gebruikt.