1. Concept

landhuis-merselo-concept


2. Informatie

Voor een echtpaar in Merselo heeft Atelier Rietmeijer ARCHitecten een landhuis ontworpen. Het echtpaar wilde een licht huis dat in verbinding staat met zijn omgeving. Dit hebben wij opgevat door als uitgangspunt de vorm van een huis en boeren schuur te nemen. Door de schil van het huis in secties onder te verdelen en deze op een bepaalde afstand van elkaar te plaatsen, ontstaan er openingen tussen de secties waar licht doorheen valt. Door te spelen met de afstanden van deze secties kan de hoeveelheid lichtinval gereguleerd worden. Zo zijn de openingen bij het woongedeelte groter om meer licht binnen te krijgen en bij het slaapgedeelte kleiner.

 

Een andere wens van het echtpaar was dat hun auto onder het huis geparkeerd kon worden. Hiervoor is een onderdoorgang gemaakt. Hier bevindt zich ook de entree van het huis. Het huis bevat verder een kantoorruimte, woonruimte, keuken, een overloop, badkamer, toiletten en slaapkamers. De slaapkamers hebben een slaapruimte en slaapvlonder in de nok. Omdat het echtpaar meer daglicht in deze ruimtes wilde hebben om ze eventueel ook als atelier ruimte te kunnen gebruiken, zijn de openingen vergroot ten opzichte van het eerste uitgangspunt.

 

De dichte secties van het huis bestaan uit een houten gevel bekleding met wit gestucte wanden aan de binnenzijde.


3. Plattegronden

landhuis-merselo-plattegrond


4. Modellen

landhuis-merselo-perspectieflandhuis-merselo-maquettelandhuis-merselo-voorzijdelandhuis-merselo-zijaanzicht


5. Renderings

landhuis-merselo-1